Kto Zacz?!

Gotowanie i kuchenne eksperymenty sa moją wielką pasją od lat. Lubię kreatywność procesu gotowania i uwielbiam karmić ludzi :) Jestem otwarta na nowe smaki i nie boję się niestandardowych połączeń. Gotuję zarówno rzeczy proste, domowe, jak i trochę bardziej skompliowane, dlatego jestem przekonana, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Kuchenna twórczość jest dla mnie sposobem na odreagowanie emocji, wyrażanie siebie i uszczęśliwianie innych. Marzę o tym, żeby w przyszłości otworzyć własną restaurację. Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie – pisz śmiało! Spodobał Ci się mój blog? Super! Będę wdzięczna, jesli polecisz go znajomym lub udostępnisz na facebboku!

piątek, 17 lutego 2012

3bit, trójsmaczkiem zwany - słodki torcik z herbatnikami

Ten torcik robię stosunkowo rzadko, ponieważ ma jeden duży mankament - natychmiast znika z blachy :) Jednak teraz, jako że zima trzyma, a sesja zakończyła sie jak najbardziej pomyślnie, postanowiłam zaryzykowac ulotną chwilę przyjemności. Tort jest bardzo podzielny, ale najwygodniej jeść go łyżeczką lub widelczykiem.


Składniki:
- trzy duże opakowania herbatników typu 'petit beurre'
- mleko w puszce skondensowane słodzone, lub gotowa masa kajmakowa w puszce
- kostka masła
- budyń
- pół szklanki cukru pudru + dwie łyżki do bitej śmietany
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 'kremówki' 30%
- śmietan-fix
- dwie tabliczki mlecznej czekolady

Jak to działa?

1. Wykładamy dno i brzegi prostokątnej blachy herbatnikami. Musi być to zrobione dokładnie, w razie potrzeby należy przyciąć ciasteczka.
2. Mleko w puszce gotujemy dwie godziny, chyba że mamy gotowy kajmak. Powstałą masą 'krówkową' smarujemy herbatniki.
3. Przykrywamy kolejna warstwą 'petitków'.
4. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Budyń gotujemy w połowie ilości mleka podanej na opakowaniu(czyli w 250 ml), studzimy. Ostudzony budyń powoli wcieramy do masy. Trzeba go dodawac małymi porcjami, bo inaczej masa będzie grudkowata. Powstałą masą budyniową smarujemy warstwę herbatników i przykrywamy kolejną.
5. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. I nakładamy. Przykrywamy wierzchnia warstwą ciastek
6. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej lub na parze. Czyli w rondelku zagotowujemy wodę, na nim stawiamy mniejszy garnuszek, tak, aby jego dno nie dotykało wody. W tym mniejszym garnuszku mieszamy kawałki czekolady tak długo aż sie roztopią. Uwaga! Ogień pod rondelkiem z woda najlepiej wyłączyć po zagotowaniu, inaczej będzie za wysoka temperatura i czekolada się zetnie. Roztopioną czekoladą ozdabiamy wierzch tortu.
7. Wstawiamy do lodówki, aby masy się zsiadły.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz