Kolejny słodycz na mojej liście, idealna do sobotniej herbatki. Krówki i karmel nadają jej magii i tworzą ładny efekt kolorystyczny. Zazwyczaj opadają na spód, ale w żadne sposób nie odbiera to babce jej uroku. Zdecydowaną zaletą tego ciasta jest to, że mozna je długo przechowywać, na szczęście na ogół nie trzeba tego robić!
Składniki:
- 200 g masła
- szklanka cukru
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 150g mąki pszennej
- 150g drobno pokrojonych kruchych krówek
- 2 łyżki cukru i wody na karmel
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- esencja waniliowa lub rum (łyżka)
Jak to działa?
1. Ucieramy masło z cukrem na gładką masę, a potem dodajemy po jednym żółtka jajek.
2. Przesiewamy mąkę i proszek, mieszamy z masą.
3. Dodajemy krówki i esencję/rum, dobrze mieszamy
4. Na patelni rozgrzewamy cukier z wodą, aż zrobi się gęsty, szybko wlewamy do masy i energicznie mieszamy. ***Jeśli nie chce Wam się robić karmelu, albo wolicie, żeby ciasto szło bardziej w smak toffi, można dolać sklepowy sos typu toffi - około dóch - trzech łyżek zamiast karmelu***
5. Ubijamy białka na pianę, deliaktnie łączymy z masą.
6. Pieczemy przez godzinę w temp. 170stopni, jeśli babka zbyt mocno się rumieni, można przykryc ja folią.
Smacznego!
Kto Zacz?!
- Dzasmina
- Gotowanie i kuchenne eksperymenty sa moją wielką pasją od lat. Lubię kreatywność procesu gotowania i uwielbiam karmić ludzi :) Jestem otwarta na nowe smaki i nie boję się niestandardowych połączeń. Gotuję zarówno rzeczy proste, domowe, jak i trochę bardziej skompliowane, dlatego jestem przekonana, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Kuchenna twórczość jest dla mnie sposobem na odreagowanie emocji, wyrażanie siebie i uszczęśliwianie innych. Marzę o tym, żeby w przyszłości otworzyć własną restaurację. Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie – pisz śmiało! Spodobał Ci się mój blog? Super! Będę wdzięczna, jesli polecisz go znajomym lub udostępnisz na facebboku!
bardzo fajny przepis, ja mam problem z pieczeniem i rzadko się biorę za to ale ten przepis zamierzam wypróbować.
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego bloga:
mycatcooks.blogspot.com