Kto Zacz?!

Gotowanie i kuchenne eksperymenty sa moją wielką pasją od lat. Lubię kreatywność procesu gotowania i uwielbiam karmić ludzi :) Jestem otwarta na nowe smaki i nie boję się niestandardowych połączeń. Gotuję zarówno rzeczy proste, domowe, jak i trochę bardziej skompliowane, dlatego jestem przekonana, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Kuchenna twórczość jest dla mnie sposobem na odreagowanie emocji, wyrażanie siebie i uszczęśliwianie innych. Marzę o tym, żeby w przyszłości otworzyć własną restaurację. Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie – pisz śmiało! Spodobał Ci się mój blog? Super! Będę wdzięczna, jesli polecisz go znajomym lub udostępnisz na facebboku!

piątek, 17 lutego 2012

Donuts - słodkie pączki z dziurką

Donuts - ulubiony posiłek policjantów z serialu The Simpsons. Słodkie, lukrowane kółeczka, które kuszą samym wyglądem. Zakładając, że w okresie ostatkowym w boczki nie pójdzie, postanowiłam usmażyć takie cuda. Jeśli nie chce Wam sie bawić w wycinanie kółeczek - ciasto nadaje się też doskonale na pączki. Niektórzy robią 'podrabiane' na proszku do pieczenia, ja skusiłam się na oryginalne ciasto drożdżowe.




Składniki:
- 50 g drożdży
- 2 łyżki ciepłej (nigdy gorącej!) wody
- 500 g przesianej mąki
- szklanka ciepłego mleka
- 3 - 4 żółtka
- 50 g masła
- 60g cukru
- szczypta soli
- kostka smalcu




Jak to działa?
1. Robimy zaczyn z drożdży i wody, czyli kruszymy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i wodę, mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby sobie rosły.


2. Pozostałe składniki, oprócz masła, wkładamy do miski, dodajemy drożdże, zagniatamy ciasto przez około 10 minut, chyba, że macie tzw 'cudowna miskę' z firmy zaczynającej się na Tupp..., wtedy wystarczy zagniatać momencik. Wgniatamy do ciasta masło i odstawiamy do leżakowania w ciepłe miejsce na około pół godziny. Ciasto należy przykryć ściereczką, żeby nie obeschło!
3. Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na grubość ok. 1cm i wycinamy kółka dużą szklanką. W środku wycinamy małe dziurki używając kieliszka ( te wycięte kółeczka można później usmazyć jako mini pączki). Potem pozwalamy im poleżakować kwadrans pod ściereczką.
4. W dużym garnku rozgrzewamy smalec (tak, prawdziwe pączki smażymy właśnie na nim) i wrzucamy na niego nasze donuty i mini pączki. Smażymy dosłownie minutkę, góra dwie z każdej strony, tak, żeby ciasto się zrumieniło.
5. Domuty są gotwe, teraz można je posypać cukrem pudrem, posmarować roztopioną na parze czekoladą albo lukrem.


Smacznego!


1 komentarz: